Of je nu net een nieuwe puppy in huis hebt of al een volwassen hond die je wat extra opvoeding wilt geven: het kiezen van de juiste hondentraining is superbelangrijk. Maar ja, welke hondentraining is nou geschikt voor jouw hond én voor jou als baasje? In dit artikel nemen we je mee in de verschillende soorten trainingen, geven we tips over het vinden van een goede hondenschool en delen we waardevolle inzichten van professionele hondengedragstherapeuten. Want jij en je fluffy vriend verdienen het allerbeste, toch?
Welke hondentraining past bij welke hond?
Net als mensen hebben honden elk hun eigen karakter en tempo. De één leert razendsnel met een koekje en een knuffel, de ander heeft wat meer tijd en herhaling nodig. Volgens de trainers van Hondentaak.nl is het juist belangrijk dat een eigenaar bepaalt wat hij zijn hond wil aanleren of afleren, want hij of zij is degene die gemotiveerd moet zijn om de hond iets te gaan leren. Daarbij is het wél essentieel dat de eigenaar zijn hond goed leert begrijpen, de communicatie van zijn hond leert herkennen en leert hoe hij het gedrag op de juiste manier kan beïnvloeden. Elke hond heeft namelijk een gebruiksaanwijzing — niet alleen honden met gedragsproblemen. Ook bij het aanleren van simpele commando’s is het belangrijk dat je weet wat jouw hond nodig heeft om effectief te leren.
1. Puppycursus – de basis voor elk hondenleven
Een puppycursus is de perfecte start voor jouw kleintje. Hier leert je pup onder andere zijn naam herkennen, zitten op commando, zindelijk worden en omgaan met andere honden. Volgens hondengedragstherapeut Jolanda Pluijter van HondenSchool Natuurlijk is een puppycursus essentieel: “De socialisatieperiode bij pups is kort. Tussen de 8 en 16 weken maak je de meeste impact voor de rest van hun leven.” (bron: Doggo.nl)
2. Basistraining – ook voor volwassen honden
Heb je een oudere hond die de basiscommando’s nog niet helemaal onder de knie heeft? Dan is een basistraining een goede keus. Hier leer je de fundamenten van gehoorzaamheid, zoals netjes meelopen aan de lijn en ‘blijven’ op commando.
3. Gedragstherapie – voor honden met een gebruiksaanwijzing
Sommige honden vertonen probleemgedrag zoals overmatig blaffen, uitvallen naar andere honden of verlatingsangst. In dat geval kun je het beste werken met een erkende gedragstherapeut. De Nederlandse Vereniging van Hondengedragstherapeuten (NVGH) raadt aan alleen samen te werken met gecertificeerde professionals die gebruik maken van wetenschappelijk onderbouwde methodes. (bron: nvgh.nl)
4. Clickertraining – positief en speels
Bij deze methode beloon je gewenst gedrag met een klikgeluidje en een beloning. Volgens hondentrainer Laura Peeters (bron: Clickertraining.nl) zorgt deze methode voor een sterke band tussen jou en je hond: “Honden leren graag. Met clickertraining maak je het leerproces leuk én duidelijk.”
5. Online hondentraining – leren op je eigen tempo
Wil je liever vanuit huis trainen, op tijden die jou uitkomen? Dan is een online hondentraining via Hondentaak ideaal. Dit biedt uitkomst voor wie niet gebonden wil zijn aan vaste tijden of locaties. Je volgt de training op je eigen tempo en leert als eigenaar hoe je jouw hond op een positieve manier gedrag kunt aanleren of afleren. De cursus draait om jouw ontwikkeling als eigenaar – je krijgt de kennis en vaardigheden aangereikt om effectief met je hond aan de slag te gaan. De echte tijdsinvestering zit in het oefenen met je hond, niet in het volgen van de video’s zelf. Bovendien kun je tijdens de training vragen stellen aan trainer Judith Fick én ervaringen uitwisselen met andere hondeneigenaren.
Een praktische én persoonlijke manier van leren, perfect voor wie flexibiliteit én begeleiding belangrijk vindt.
Hoe vind ik een goede hondenschool
Een fijne hondenschool vinden kan soms voelen als het zoeken naar een speld in een hooiberg. Hier zijn een paar tips:
- Check op certificering. Ga altijd voor een school met gediplomeerde trainers. Kijk of ze aangesloten zijn bij de NVGH of de Raad van Beheer.
- Vraag een proefles aan. Zo kun je zien of de stijl en aanpak bij jou past.
- Let op de sfeer. Voelt het goed, is er rust en structuur, en wordt er met respect naar zowel hond als baasje gekeken?
- Kijk naar de trainingsmethodes. Vermijd straffen en negatieve correcties. Positieve bekrachtiging is bewezen effectiever én leuker (bron: Martin Gaus Academie).
Verantwoord hondeneigenaarschap
Vergeet niet dat een hond ook risico’s met zich meebrengt. Bijvoorbeeld als hij iemand per ongeluk bijt of schade veroorzaakt. Een aansprakelijkheidsverzekering hond is dan echt geen overbodige luxe. Veel verzekeraars dekken dit namelijk niet standaard in je reguliere AVP-verzekering.
Tot slot: jouw hond, jouw aanpak
De band tussen jou en je hond is uniek. Het kiezen van de juiste hondentraining is dus vooral een kwestie van goed kijken naar wat jullie allebei nodig hebben. Heb je een volle agenda? Dan biedt een online cursus via Hondentaak flexibiliteit doordat je deze op je eigen tempo kunt volgen. Wil je vooral fysiek contact met andere hondenbaasjes? Dan kan een groepscursus op locatie leuker zijn.
Wat je ook kiest: investeer in je hond en in jullie samenwerking. Het levert niet alleen een gehoorzame viervoeter op, maar ook een sterkere connectie tussen jou en je maatje.
Wil je meer lezen over het in huis halen van een pup? Lees dan ons artikel over een nieuwe puppy in huis.
You may also like
-
Dit wil je niet missen: ontdek de magie van een spiritueel festival deze zomer
-
Vrouwen retreat magie: de kracht van sisterhood en waarom jij het verdient
-
De ultieme guide naar slim shoppen en geld besparen
-
Knutselen tegen stress: hoe een creatieve hobby je mentaal sterker maakt
-
Babyshower organiseren? Zo pak je het slim én leuk aan!