Huur verlagen 5 regels voor het onderhandelen van de huurprijs

Huur verlagen: 4 regels voor het onderhandelen van de huurprijs

Je denkt waarschijnlijk dat jouw huurprijs vast staat en niet onderhandelbaar is. Gelukkig is niks minder waar! Je kunt jouw huur verlagen als je weet hoe je hierover moet onderhandelen. De sleutel is om met de juiste mentaliteit en voorbereiding de onderhandeling in te gaan.

Daarom ga ik je precies laten zien hoe je over de huur kunt onderhandelen, zodat je dit jaar een paar duizend euro of meer in je zak kunt stoppen.

Hoe je jouw huur kunt verlagen

Onderhandelen over de huur gaat je niet lukken als je stampvoetend komt eisen wat je wilt. Echte onderhandelingen zijn helemaal niet vijandig. In feite komen de beste onderhandelingen voort uit het vinden van een echte middenweg.

Huuronderhandelingen beginnen met het duidelijk begrijpen van de bedoelingen van beide mensen en het positioneren van jouw aanbod op een manier die zowel jou als de andere partij duidelijk ten goede komt.

Dus vraag jij je weleens af: “betaal ik teveel huur“? Dan helpen wij jou met het verlagen van je huur met deze 4 regels!

Weet wat je rechten zijn

Niet alle verhuurders houden zich aan de afspraken. Zijn er bij jou gebreken aan de woning die de verhuurder niet wil oplossen? Klopt de jaarafrekening van de servicekosten niet, of heb je er zelfs geen ontvangen? Of heb je een nieuw huurcontact ontvangen en denk je dat de huurprijs te hoog is? Dan kun jij in actie komen voor huurverlaging. Dit zijn namelijk redenen voor een lagere huurprijs.

Gelukkig sta je er niet alleen voor en zijn er goede partijen te vinden die je helpen bij de procedure, zoals het Huurteam. Zij hebben Ana, een internationale student uit Spanje, geholpen met de huurverlaging van €800 naar €405 door gebruik te maken van het puntensysteem. Ana kreeg ruim €395 korting op de huurprijs, en omdat ze inmiddels 9 maanden de kamer huurde, kreeg ze ook nog eens €3555 met terugwerkende kracht terug. Geweldig, toch?

Weet wat je wilt

Als je een huuronderhandeling aangaat zonder een bedrag in je hoofd, ben je overgeleverd aan de genade van een verhuurder. Het is de taak van jouw huisbaas om te bepalen hoeveel geld hij jou elke maand in rekening moet brengen om zijn winst te maximaliseren.

Daarom moet jij het exacte bedrag weten dat je uit de huuronderhandelingen wilt halen. Dit varieert van persoon tot persoon en hangt sterk af van waar je woont. Iemand die in Groningen woont, wilt een ander bedrag dan iemand in Amsterdam.

Om je te helpen een goed percentage of bedrag de vinden, vergelijk je de gemiddelde prijs voor een appartement van jouw grootte in jouw stad en buurt met jouw appartement. Zo bepaal je een stevig huurverlagingspercentage.

Zelfs als je jouw maandelijkse huur met slechts €50 per maand verlaagt, is dat een besparing van €600 per jaar! Een grote overwinning en een volledig haalbaar doel.

En bij het onderhandelen hoef je het niet alleen over geld te hebben. Je kunt ook denken aan

 • Gratis parkeren
 • Gratis berging/garage
 • Gratis of gedeeltelijk betaalde energierekening
 • Parkeerkaarten voor gasten
 • Borg
 • Huisdierentoeslag kwijtschelden

Geef iets terug in ruil voor huur verlaging

Huur verlagen 4 regels voor het onderhandelen van de huurprijs

Als er geen reden toe is, kun je vaak niet zomaar zeggen: “Ik wil €200 per maand van huurverlaging!” Je moet bereid zijn iets terug te bieden.

Wat wil je verhuurder nou echt? Geld natuurlijk. Maar graaf dieper en je zult zien dat je nog veel meer te bieden hebt. Hier zijn een paar dingen waar veel verhuurders graag de huur voor verlagen:

 • Betaal een aantal maanden vooruit
 • Teken een langer huurcontract (bijvoorbeeld 2 jaar)
 • Bied aan om de opzegtermijn te verlengen van 30 dagen naar 60 of 90 dagen
 • Bied aan om jouw parkeerplaats op te geven als je geen auto heeft (de verhuurder kan een andere huurder een extra parkeerplaats in rekening brengen)
 • Beloof niet te roken in het appartement of loft woning (dit bespaart de verhuurder geld als je verhuist)
 • Beloof dat je geen katten of honden zult houden, ook al is dat toegestaan (minder schoonmaakkosten voor de huisbaas)
 • Maak een deal voor verwijzingen als ze een lage bezettingsgraad hebben

Als je weet wat jij wilt en jij weet wat zij willen, neemt de kans op succes in jouw onderhandeling aanzienlijk toe.

​Ken de markt en weet wanneer je moet onderhandelen over de huur

Timing is belangrijk als het gaat om het onderhandelen over de huurprijs. Net als elk ander product maken woningen goede en mindere perioden door. Er zijn momenten waarop veel mensen kopen en de verhuurder veel lege appartementen heeft die hij moet huren. Dan zijn er periodes waarin huurders letterlijk aan de deur kloppen om appartementen te bemachtigen.

Weten wanneer je over jouw huur moet onderhandelen, is van cruciaal belang om jouw verhuurder zover te krijgen dat hij akkoord gaat met een lager tarief. Als je over een lopende huurovereenkomst onderhandelt, raad ik je aan om 2 – 3 maanden voordat jouw huurovereenkomst afloopt te onderhandelen.

Onthoud: jouw huisbaas let op zijn winst. De gemiddelde kosten van huurdersverloop liggen tussen de €1.000 en €5.000! Daarom houdt jouw huisbaas liever jou als huurder aan dan dat hij tijd en geld moet besteden aan het vinden van iemand om de woinng weer te vullen.

Naarmate het dichterbij komt dat jouw huurcontract afloopt, zullen ze willen doen wat ze kunnen om je als huurder te behouden. Daarom is dat een goed moment om te onderhandelen over je huidige huurprijs.

Als je onderhandelt over een nieuw huurcontract, kun je dit het beste doen tijdens de wintermaanden. Dit is een tijd waarin het voor verhuurders moeilijker is om de appartementen te vullen. De slechtste tijd om te onderhandelen zou in de zomer en het vroege najaar zijn.

​Is onderhandelen over het verlagen van de huur normaal?

Onderhandelen over de huur komt vaker voor dan je denkt. Veel huidige huurders die hun huurcontract willen verlengen, bevinden zich in een sterke positie. Verhuurders vermijden liever een leeg appartement dan te onderhandelen over een lagere prijs. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *