Slaaptips voor baby’s zijn natuurlijk altijd welkom als je net moeder bent geworden of binnenkort moeder wordt. Je wil immers niets liever dan dat je baby lekker doorslaapt. Dat komt vervolgens jouw eigen slaap ook weer ten goede. Baby’s hebben echt een eigen ritme en slapen soms heel anders dan wij gewend zijn. Wij delen daarom een aantal praktische tips, die jouw kleintje (en jezelf) een goede nachtrust zullen bezorgen.
Slaaptips voor baby’s: een rustgevende slaapomgeving
Een rustgevende slaapomgeving is heel belangrijk voor baby’s. De GGD adviseert daarom een verduisterde kamer, zodat het lichaam melatonine aan gaat maken, en een constante temperatuur, zodat de baby het niet te warm of te koud krijgt. Hoewel baby’s vaak door veel geluiden heen slapen, is het ook verstandig om geluiden te beperken, zodat ze niet wakker schrikken van onverwachte geluiden.
Het juiste matras
Niet elk matras is geschikt voor een baby. Kies daarom voor een kindermatras op maat, zodat het perfect aansluit bij de behoeften van je baby. Een goed matras voorkomt onnodig draaien of onrust. Een babymatrassen op maat bieden bovendien de juiste veiligheid voor je baby, iets waar je niet voorzichtig genoeg mee kunt zijn.
Slaaptips voor baby’s: een vast slaapritueel
Baby’s gedijen heel goed bij regelmaat. Creëer daarom een vast bedtijdritueel met een vaste volgorde waarin je de dingen doet, zoals een warm badje, een verhaaltje of een slaapliedje voor het slapengaan. Dit geeft een duidelijke structuur en helpt je baby te begrijpen dat het tijd is om te slapen. Hierdoor zijn ze vaak meer ontspannen en gaat het slapen vaak beter.
Volgens slaapcoach Kim West, bekend om haar expertise in baby- en kinderslaap, is een consistent slaapritueel essentieel om baby’s niet alleen sneller in slaap te laten vallen, maar ook hun algemene slaapkwaliteit te verbeteren. Haar methode, waarbij ouders hun baby leren zelfstandig in slaap te vallen, wordt wereldwijd door duizenden gezinnen succesvol toegepast.
Slaapsignalen
Oververmoeidheid kan er ook voor zorgen dat je baby moeilijker in slaap valt. Houd de slaapsignalen van je kindje daarom goed in de gaten. Het zijn signalen zoals gapen, in de ogen wrijven of staren. Elk kindje heeft zo zijn/haar slaapsignalen. Een te late bedtijd kan zorgen voor een overprikkeld kind. Plan de dutjes en bedtijd passend bij het natuurlijke ritme van je baby.
Wakker wegleggen
Hoewel het verleidelijk is om je baby in slaap te wiegen, is het verstandig om je kindje zelfstandig in slaap te laten vallen. Leg je baby dus liever slaperig maar nog wel wakker in bed, zodat hij of zij leert om zelf in slaap te vallen. Dit kan helpen om nachtelijke huilbuien te verminderen.
Vergeet jezelf niet
Het vinden van het beste slaapschema en de ideale slaapomgeving voor je baby kost tijd. Probeer daarom rustig verschillende technieken uit en kijk wat het beste werkt voor jullie baby en het gezin. Elke baby is uniek en geduld en liefde doen vaak wonderen. De slaaptips voor baby’s betekenen hopelijk ook een betere nachtrust voor jou. Vergeet namelijk niet dat gezonde slaap voor jou net zo belangrijk is. Een uitgeruste moeder is een relaxte moeder, dus wees ook lief voor jezelf. Met een beetje geluk slaapt dan niet alleen je baby beter, maar geniet jij ook van die broodnodige rust!