De 8 beste beauty supplementen

De 10 beste beauty supplementen om toe te voegen aan jouw routine

Als we het hebben over schoonheid, denken we vaak aan een stralende huid, sterk haar en gezonde nagels. Hoe we er van buiten uitzien, hangt nauw samen met hoe gezond we van binnen zijn. Als je ervoor zorgt dat je van de juiste voedingsstoffen voldoende binnenkrijgt kan het je diverse schoonheidsvoordelen opleveren. Het nemen van de juiste beauty supplementen kan helpen om de vitamines, mineralen en vetzuren aan te vullen die allemaal belangrijk zijn voor jouw innerlijke schoonheidsroutine.

De 10 beste beauty supplementen:

  • Collageen
  • Retinol (vitamine A)
  • Niacine (vitamine B3)
  • Vitamine C
  • Zink
  • Visolie
  • Kokosnootolie
  • Hyaluronzuur
  • Silicium
  • Biotine

Collageen

Collageen speelt een belangrijke rol in de elasticiteit van de huid. Hoge collageenniveaus geven de huid een ‘volle en veerkrachtige’ uitstraling. Naarmate we ouder worden verminderd het collageenniveau in ons lichaam.

Natuurlijke bronnen van collageen zijn onder meer magere dierlijke eiwitten, bijvoorbeeld kip, vis en eieren. Plantaardige bronnen van collageen zijn doorgaans ‘romige’ voedingsmiddelen zoals cashewnoten, avocado’s en sojaproducten.

Retinol (vitamine A)

Producten met retinol worden gebruikt omdat vitamine A het herstellende vermogen van de huid ondersteunt. Daarnaast helpt retinol met het gezond houden van de huid én het is goed voor het gezichtsvermogen.

Dierlijke bronnen zijn onder meer vlees, vis en zuivelproducten. Plantaardige bronnen zijn meestal voedingsmiddelen die felgekleurd zijn, zoals paprika, tomaten en zoete aardappelen.

Niacine (vitamine B3)

Vitamine B3 (Niacine) is een van de twaalf B-vitamines, die elk hun eigen gezondheidsbevorderende eigenschappen hebben. Wat de gezondheid van de huid betreft, wordt vitamine B3 vaak aangetroffen in producten die niacinamide bevatten. Dit zit vaak in reinigingsmiddelen, toners en serums.

Vitamine B3 opent de bloedvaten, waardoor meer zuurstof naar de huid stroomt. Hierdoor krijgt de huid voedingsstoffen en raakt het afval kwijt, wat zorgt voor een betere en gezondere uitstraling.

Gistextractspreads zijn een uitstekende plantaardige bron van vitamine B3. Als je de smaak hiervan niet lekker vindt, zijn pindakaas, volkoren rijst en volkorenproducten ook goede bronnen. Dierlijke bronnen van vitamine B3 zijn onder meer orgaanvlees en kip.

Vitamine C

vitamine C als een van de beste beauty supplementen

Vitamine C heeft een positieve invloed op je immuunsysteem omdat het antioxidanten bevat. Het helpt ook om de nutriënten ijzer en zink beter op te nemen. Daarnaast kan het innemen van vitamine C helpen om te beschermen tegen invloeden van zonlicht en draagt bij aan de vorming van collageen.

Deze vitamine is ook fijn voor het behoud van een gezonde huid. Omdat vitamine C niet in je lichaam wordt bewaard, moet je elke dag voedsel eten dat het bevat om genoeg ervan te krijgen.

Zink

Zink is een mineraal dat helpt bij de verzorging van de huid van binnenuit, en daarom gebruiken veel mensen het als supplement voor het ondersteunen van de normale huid.

En niet alleen dat, zink draagt bij aan een normale haargroei en het behoud van glanzend haar. Dit omdat het bijdraagt aan het behouden van eiwitten, wat helpt om ze sterk te houden.

Veel kant-en-klare voedingsmiddelen zoals ontbijtgranen en brood zijn verrijkt met zink. Dierlijke bronnen zijn onder meer oesters, rood vlees en kip. Plantaardige bronnen van zink zijn kikkererwten, gebakken bonen en de meeste noten.

Visolie als beauty supplementen

Visolie heeft vetzuren, ook wel omega’s genoemd, zoals omega 3, 6 en 9. Deze vetten zijn gezond en je kunt ze alleen uit voedsel halen, omdat je lichaam ze niet zelf kan maken.

In de jaren zeventig waren vetarme diëten populair, maar nu begrijpen we dat vet een belangrijke voedingsstof is. Vette vis zoals zalm of makreel bevat een hoog gehalte aan omega-3. Plantaardige bronnen van omega’s zijn meestal afkomstig van algen. Zeewierproducten zoals nori bevatten ook kleine hoeveelheden omega-vetzuren.

​Kokosnootolie

kokosnoot als beste beauty supplement

Kokosolie zit vol met vitamine A, vitamine E, antioxidanten en speciale vetzuren genaamd middellange ketenvetzuren. Veel mensen gebruiken kokosolie voor hun huid, omdat het goed hydrateert. Het bevat ook laurinezuur, dat helpt tegen bacteriën op je huid zonder de goede bacteriën te verstoren.

Let op: kokosolie heeft veel verzadigde vetzuren, dus gebruik het met mate bij het koken. Te veel verzadigd vet wordt vaak als ‘slecht’ beschouwd en zou niet meer dan 10% van je totale energie-inname moeten uitmaken.

Hyaluronzuur

Onze huid blijft gehydrateerd dankzij hyaluronzuur. Zonder dit kan de huid droog worden, en dat is het laatste wat je wilt!

Voedingsmiddelen met een hoog hyaluronzuurgehalte zijn onder meer bottenbouillon en producten op basis van soja. Citrusvruchten en donkere bladgroenten zijn ook goede bronnen.

Beauty supplement silicium

Silicium speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van keratine en collageen. Het mineraal is essentieel bij de haarverzorging omdat het helpt met het verbeteren van het haarvolume. Het maakt je huid ook van binnenuit mooi en houdt je nagels sterk.

Silicium wordt aangetroffen in spinazie, bananen, linzen, bonen en rozijnen. Het zit ook in volle granen, vooral haver.

Biotine

Biotine (ook bekend als vitamine B8 of vitamine H) helpt om energie uit voedsel vrij te maken. De vitamine ondersteunt de normale werking van het zenuwstelsel en helpt bovendien bij het gezond houden van de huid en haren.

Omdat we weten dat biotine niet goed door de huid wordt opgenomen, is het beter om de stof via je voedsel binnen te krijgen. Denk naast supplementen dus aan eieren, noten, zaden, avocado, vis en zoete aardappelen.

Om te onthouden

Kort samengevat, zijn er veel manieren om je huid, haar en nagels gezond te houden. Vetzuren zijn super belangrijk, en er zijn ook essentiële vitamines en mineralen waar je op moet letten. Iedereen is anders, dus het is handig om te ontdekken welke voedingsstoffen voor jou het beste werken.

Als je moeite hebt om elke dag een uitgebalanceerd dieet te volgen, kun je eens kijken naar de ondersteuning van beauty supplementen. Een goed startpunt kan de vitaminetest van Vitakruid zijn, die op basis van vragen alvast als eerste filtertool in het grote aanbod kan dienen.

Praat met jouw arts

Dit artikel is alleen bedoeld om informatie te verstrekken en mag niet worden gebruikt in plaats van medisch advies. Als je jezelf zorgen maakt over jouw huid, raden wij je aan hulp te zoeken bij een huisarts of andere medische professional.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *