schilderij boven bank

Hoe kies je het juiste schilderij boven je bank?

Boven de bank is natuurlijk een prachtige plek voor een schilderij. Het is een geweldige centrale plek waar je vaak komt en waar een kunstwerk tot zijn recht kan komen. Je hebt helemaal gelijk. Maar heb je een groot schilderij nodig, of kan het ook een kleine zijn? Welke stijl schildering past bij jouw interieur? Het is zo makkelijk nog niet. Maar met de tips in dit blog hopen we je op weg te helpen.

Bepaal de afmetingen van het schilderij boven jouw bank

“Hoe groter hoe beter” is het motto van veel mensen. Maar een te groot schilderij kan de hele sfeer overnemen en je interieur teniet doen. Het belangrijkste is om te kijken naar de bank waarboven je het schilderij hangt. Een klein schilderij bij een grote bank (bijvoorbeeld een 3-zits) zal niet opvallen, maar een schilderij van dezelfde lengte staat ook gek. Een handige tip is dat jouw schilderij ongeveer twee derde van de lengte van de bank moet beslaan!

Thema’s en kleuren vertellen het verhaal

Wist je dat canvas schilderijen andere kleurprofielen hebben dan muurstickers? En het is je vast opgevallen dat een stilleven van Van Gogh andere kleuren gebruikt dan een stilleven van Huygens. Het thema van jouw schilderij bepaalt het verhaal dat in jouw woonkamer verteld wordt en de kleurprofielen bepalen de emoties die daarbij komen kijken. Bepaal daarom goed wat jij wilt dat er verteld wordt en welke sfeer je over wil brengen. Dat centrale punt, boven jouw bank, zal de hoofdpersoon worden in het verhaal dat je vertelt aan jouw bezoekers. Kies op die manier ook uit welk type schilderij je ophangt.

De ruimte bepaalt het formaat schilderij boven de bank

Omdat de bank breed is, denken veel mensen dat het schilderij ook breed moet zijn. Zoals we eerder zeiden is de tip om ongeveer twee derde van de lengte te nemen, omdat dat vaak juist de vorm complimenteert. Maar, wat nou als je een verticaal schilderij mooi vindt, kan dat dan ook? Het antwoord hangt af van de ruimte. Als je namelijk een heel hoog plafond hebt, dan kan een verticaal kunstwerk juist heel goed passen, terwijl een hele brede muur juist goed kan zijn voor een panorama als blikvanger.

Wie ben jij?

Een laatste tip is om jouw persoonlijkheid in het schilderij boven de bank  te laten uitkomen. Als jij houdt van abstract met felle kleuren, of van een prachtig plaatje van de oceaan met een wit strand, ga er voor! Op websites zoals Houss.nl vindt je allerlei type schilderijen waar je echt een statement mee kunt maken. Zelfs als je interieur weinig uitstraling heeft, kun je met een mooi schilderij boven de bank een geweldige indruk achterlaten op iedereen die bij jou binnenkomt.

Met deze tips kun je misschien makkelijker een keuze maken uit de duizenden kunstwerken die er te vinden zijn, maar als we een bonus tip moesten geven dan zou het zijn om vooral je hart te volgen en het schilderij boven jouw bank te hangen dat jij mooi vindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *