Tips voor het creëren van een duurzaam huishouden

Tips voor het creëren van een duurzaam huishouden

Als je het belangrijk vindt om op een duurzame manier je huishouden runnen, zijn er verschillende aspecten waar je rekening mee kunt houden. Het scheiden van je afval, zuinig omgaan met water en het gebruik van duurzame schoonmaakmiddelen zijn hier enkele voorbeelden van. Het kan goed zijn om eens in de zoveel tijd eens kritisch te kijken naar hoe jij thuis de boel op orde houdt, want wie weet kan het op bepaalde vlakken nog wel een beetje duurzamer. Lees verder voor een aantal dingen waar jij op kunt letten voor het creëren van een duurzaam huishouden!

De juist producten voor een duurzaam huishouden

Het vinden van duurzame schoonmaakproducten vergt misschien net iets meer onderzoek dan je zou verwachten. Het is namelijk niet zo dat middelen op basis van plantaardige grondstoffen per definitie minder schadelijk zijn dan producten op basis van aardolie – ze zorgen voor een ander type belasting van het milieu. Een goed uitgangspunt om op te letten is of een product een milieukeurmerk op de verpakking heeft staan. Dit keurmerk geeft aan dat het product weinig tot geen schadelijke stoffen bevat. Zie je het logo van een dode vis en boom? Dit betekent dat het gevaarlijk is voor het milieu en niet rechtstreeks in de natuur terecht mag komen.

Less is more

Gebruik alleen wat je echt nodig hebt. Laat de kraan niet lopen tijdens het afwassen, gebruik geen warm water voor je sopje en maak zo min mogelijk schoon wat niet vies is. Als je hier op let, kun je het (warm)waterverbruik al aanzienlijk beperken. Hetzelfde geldt voor allesreiniger, wasmiddel en andere schoonmaakproducten. Veel mensen zijn geneigd om van deze middelen per wasbeurt of schoonmaakbeurt meer te gebruiken dan nodig. Zorg er dan ook voor dat je ze gebruikt volgens de dosering die op de verpakking staat aangegeven, dat is meestal al meer dan voldoende.

Afval

Het scheiden van je afval is al een goed begin als je hier milieubewust mee om wilt gaan. Raadpleeg bij twijfel de afvalscheidingswijzer, dan weet je zeker dat je dit op de juiste manier doet. Naast het scheiden van je afval, is het ook goed om afval überhaupt zoveel mogelijk te beperken. Door bewust te consumeren kun je de hoeveelheid verpakkingsmateriaal bijvoorbeeld al reduceren. Kies dan ook voor navulverpakkingen, koop zo min mogelijk voorverpakte etenswaren en koop liever direct in de winkel dan dat je goederen in dozen en beschermingsfolie laat thuisbezorgen. Met deze tips run je je huishouden vanaf vandaag vast een beetje duurzamer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *