5 manieren om je kerstoutfit duurzaam te maken

5 manieren om je kerstoutfit duurzaam te maken

De feestdagen staan voor de deur! Of je nu op stap gaat, de dagen met familie doorbrengt of zelf een kerstdiner of een kerstfeest organiseert; het wordt hoogstens tijd dat jij je best outfit uit de kast haalt. Trek een elegant jurk aan, of een sfeervolle kersttrui – de keuze is aan jou! Wat het ook is, met een beetje moeite en aandacht voor details kun je er ook voor zorgen dat je kerstoutfit duurzaam is.

Hier zijn mijn tips voor een duurzame kerstoutfit

Investeer in kwaliteit

Als je besluit iets nieuws te kopen, zoals hoge laarzen of dames sieraden, zorg er dan voor dat je het niet slechts voor één keer kan dragen. Wegwerpmode is een groot probleem vandaag de dag. We moeten ervoor zorgen dat de kerstoutfit die we kiezen niet op de vuilstort belandt. Artikelen van goede kwaliteit gaan langer mee en zelfs als je ze weggeeft, kan iemand anders er nog lang van genieten. Hoe langer een artikel meegaat, hoe beter voor het milieu – daar bestaat geen twijfel over.

Koop geen hele kerstoutfit – hergebruik wat je hebt

Als je dit jaar iets nieuws koopt voor de feestdagen, beperk jezelf dan tot het kopen van slechts één nieuwe showstopper. Voeg hier aan toe wat je hebt uit je garderobe. Probeer bij het kopen vast rekening te houden met hoe je jouw nieuwe item kunt combineren. Dit zou naar mijn mening ook een gouden regel moeten zijn: het helpt je om je eigen stijl te volgen, in plaats van rond te fladderen en uiteindelijk veel dingen te kopen die je niet echt leuk vindt, omdat je het gevoel hebt dat je niets hebt om het mee te combineren. Dit zal je ook helpen om je kast overzichtelijk te houden en je aankopen bewuster te maken.

Shop eens tweedehands

Tweedehands kopen is uiteindelijk de beste manier om een kerstoutfit te kopen dat écht duurzaam is. Deze kledingstukken zijn al gemaakt, dus het in omloop houden ervan is het beste wat we ermee kunnen doen. Een andere reden om tweedehands te shoppen, is dat je met kringloopwinkels ook een belangrijk doel steunt dat anders niet rond zou kunnen komen. Probeer zelf ook eens iets te doneren wat je niet meer leuk vindt!

Koop items die je bij een andere gelegenheid kunt gebruiken

Als je iets koopt voor een gelegenheid (nieuw of gebruikt), vraag jezelf dan altijd af: zou ik het voor een andere gelegenheid kunnen gebruiken? Zoals de meeste kledingstukken voor speciale gelegenheden, worden kerstoutfits slechts één keer per jaar gedragen. Dus in plaats van iets te kiezen dat je maar één of twee keer kunt dragen, investeer je in iets dat je bij andere gelegenheden kunt hergebruiken.

Huur je kerstoutfit!

Kleding huren is een andere optie. Het is nog een nieuwkomer, maar er duiken steeds meer boetieks op die kleding verhuren. Dit is toch geweldig nieuws! Het laat zien hoe de kijk op mode ten goede verandert. Ten eerste MOET een artikel dat verhuurbaar is, van goede kwaliteit zijn. Dingen die na een of twee wasbeurten uit elkaar vallen – daar kan uiteraard niet in worden geïnvesteerd. Maar kledingstukken die fatsoenlijk zijn gemaakt, kunnen dat wel. Bovendien zijn ze verzekerd, zodat je je geen zorgen hoeft te maken dat je ze beschadigt. Klinkt dat niet geweldig?

1 thought on “5 manieren om je kerstoutfit duurzaam te maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *