Zo creëer jij een ontspannen Scandinavische stijl in je woonkamer

Zo creëer jij een ontspannen Scandinavische stijl in je woonkamer

Houd je van rust en eenvoud in je interieur, van een ontspannen sfeer, van strakke lijnen met een hint van aaibaarheid? Dan past de Scandinavische woonstijl helemaal bij jou! In dit interieur worden lichte kleuren afgewisseld met moderne vormen en natuurlijke materialen, om samen een harmonieuze oase van rust te creëren.

Een Scandinavische stijl is puur, eenvoudig en heeft een stevige vleug ‘hygge’ (gezelligheid). Ben je ook toe aan een Scandinavisch inrichting? Met deze tips creëer jij een ‘Scandi-stijl’ in jouw interieur.

Scandinavische kleuren

Een Scandinavisch interieur wordt gekenmerkt door lichte kleuren. Woningen en lofts hebben ook vaak grote ramen, zodat er zo veel mogelijk licht naar binnen kan komen. Geen wonder als je bedenkt dat Scandinavische winters vaak lang en donker zijn, en Scandinaviërs van elk beetje licht dat er is graag willen genieten.

Ga je de woonkamer inrichten, begin dan met de grotere oppervlakten zoals de muren en het plafond. Deze schilder of behang je in een lichte kleur. Beige bijvoorbeeld, wit, eierschaal of licht grijs. In de rest van het interieur laat je lichte, natuurlijke kleuren (aardetinten) terug komen. Een lichtbruin tapijt bijvoorbeeld, gordijnen in een zandkleur of taupe meubelbekleding.

Houd je van kleur? Kies dan voor een paar accessoires om kleuraccenten aan te brengen. Blauw doet het goed in een Scandinavisch interieur, net zoals oranje en oker.

Scandinavische materialen

Natuur speelt een belangrijke rol in het Scandinavische interieur. Dit zie je vooral terug in het materiaalgebruik. Hout is graag gezien, onder meer in de vorm van een houten vloer en houten meubelen. Hout(kleur) geeft sfeer in de woonkamer en zorgt voor warmte. Bovendien voorkomt hout dat het overwegend licht gekleurde interieur steriel overkomt.

Ook andere materialen zoals jute, linnen, katoen en leer zie je vaak in deze woonstijl. Voor extra ‘aaibaarheid’ voeg je vilten kussentjes, een schapenvachtje, een pluizig tapijt en een warme plaid toe aan het interieur. Een paar groene planten mogen ook niet ontbreken voor extra kleur en een natuurlijke look in de woonkamer.

Scandinavisch minimalisme

Less is more in een Scandinavisch interieur. De woonkamer staat niet vol meubelen en accessoires. In plaats daarvan wordt goed gekeken naar wat werkelijk nodig is om de woonkamer tot een thuis te maken, en wat ook wel achterwege kan blijven.

Dat geldt ook voor het design. Lampen en kussentjes hebben geen franje, meubelen zijn strak en functioneel vormgegeven en hebben een ‘open’ karakter, bijvoorbeeld door een buizenframe. Hiermee creëer je een ruimtelijke, opgeruimde sfeer waarin je na een lange, vermoeiende dagen lichamelijk en geestelijk heerlijk tot rust komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *