Wist jij dat bloemen in de 17e eeuw pas echt tot leven kwamen? In kunstwerken, schilderijen, tuinen en meer! Dit heeft alles te maken met een invloedrijke vrouw genaamd Mary II Stuart.
Mary II Stuart de Bloemeninfluencer
In de 17e eeuw waren er een aantal handelswaren die status vertoonden: Porselein, zijde, kruiden, maar ook bloembollen. Doordat de VOC wereldwijde handel bedreef, kon de Nederlandse markt aan allerlei verschillende soorten planten en bloemen komen, waarmee status verworven kon worden.
Mary II Stuart was in die tijd de koningin van Engeland én de vrouw van Willem III van Oranje en had een grote passie voor bloemen. Zij zorgde ervoor dat wij in Nederland de gewoonte hebben overgenomen om bloemen niet alleen buitenshuis maar ook binnen op te zetten. Mary’s liefde voor bloemen was meer dan alleen een hobby en een manier om status te tonen. Voor haar was het een levensstijl die liet zien hoe natuur en cultuur samen kunnen komen in een huiselijke setting.
De fascinatie die zij had voor bloemen zag je terug in de manier waarop ze haar huizen versierde en haar tuinen liet aanleggen. Ze had een geweldig oog voor detail en dat kon je terugzien in de prachtige bloemrijke decoraties die ze in de paleizen opstelde. Ook had zij een van de grootste vastgelegde collectie exotische planten: Meer dan 2.000 verschillende soorten.
Deze passie inspireerde veel Nederlandse kunstenaars en bloemisten. De populariteit van bloemstillevens in de Nederlandse schilderkunst kan daarom ook deels worden toegeschreven aan de invloed van Mary de tweede. Schilders zoals Jan Davidsz de Heem en Rachel Ruysch, bekend van hun gedetailleerde en levendige bloemstukken, werden beïnvloed door de trends die Mary introduceerde.
Tentoonstelling ‘Bloom’ in Paleis Het Loo
De tentoonstelling ‘Bloom’ in Paleis Het Loo zet Mary II en haar liefde voor bloemen op een voetstuk. Hier kun je genieten van bloemstukken uit de 17e eeuw, moderne bloemkunst en Mary’s eigen hobby’s zoals borduren en bloemschikken. De tentoonstelling biedt een prachtige kleurrijke reis door de tijd en laat zien hoe bloemen door de eeuwen heen werden gebruikt. Het is een viering van bloemen en hun blijvende aantrekkingskracht en is te zien tot 1 september 2024.
Wat kun je zien in ‘Bloom’?
In ‘Bloom’ zijn werken te zien van hedendaagse kunstenaars zoals Bas Meeuws, Hanneke Frankema en Mirjam Verschoor. Deze kunstenaars hebben elk een eigen unieke benadering van bloemkunst en geven een moderne interpretatie weer van de tradities die Mary II in Nederland hielp vestigen. De tentoonstelling zorgt er voor dat je al je zintuigen gebruikt: je kunt bloemen zien, ruiken, voelen en zelfs horen. Er zijn ook leuke activiteiten zoals familierondleidingen en interactieve kunstinstallaties te vinden.
Daarnaast laat de tentoonstelling zien hoe bloemen in verschillende tijden en culturen werden gewaardeerd en gebruikt. Van medicijnen tot decoratieve kunst, de veelzijdigheid van bloemen wordt uitgebreid belicht. Bezoekers krijgen de kans om te leren over de symboliek van verschillende bloemen en hoe deze door de eeuwen heen is geëvolueerd.
Meer weten over Bloom?
Voor meer informatie en tickets, kun je de officiële pagina van Paleis Het Loo bezoeken.