Eerste keer naar de sauna tips

Eerste keer naar de sauna? Met onze 6 tips maak je er een groot succes van!

Ga je binnenkort voor de eerste keer naar de sauna? Dan staat je een heerlijke ervaring te wachten. Het is er lekker warm en jouw lichaam ontspant meteen. Niet voor niets brengt ongeveer 1 op de 10 Nederlanders minstens een keer per jaar een bezoek aan de sauna. Waar moet je op letten tijdens jouw eerste saunabezoek? Wij geven je graag 6 handige tips!

Vraag om een rondleiding door het sauna complex

‘Een goede voorbereiding is het halve werk’ is een bekend gezegde. Dat geldt zeker voor jouw eerste bezoek aan de sauna. Vraag altijd om een rondleiding van een medewerker. Samen loop je rustig rond en krijg je een goed beeld van het saunacomplex. Vraag hem of haar ook naar de ideale volgorde van de sauna ronde zodat je precies weet hoe alles in zijn werk gaat. Wel zo handig!

Draag een goede badjas

Tijdens jouw eerste saunabezoek draait het om comfort en ontspanning. Met een fijne dames badjas moet dat zeker lukken. Door de hitte ga je waarschijnlijk zweten. Dat is niet erg, het hoort nu eenmaal bij een bezoekje aan de sauna. Wel is het belangrijk om een saunabadjas te dragen met een goed absorberend en luchtdoorlatend vermogen. Daardoor zweet je veel minder en ruik je minder sterk. Dat is fijn voor jou én andere sauna bezoekers!

Zo maak je jouw eerste keer naar de sauna pas écht onvergetelijk

Geef jouw bezoek aan de sauna graag een persoonlijk tintje? Dan is badjassen personaliseren met naam het perfecte idee. Op die manier toon je trots jouw persoonlijke stijl aan de buitenwereld. Bovendien weten andere sauna bezoekers meteen hoe je heet. Het ideale aanknopingspunt voor een praatje. Hoe leuk is dat!

Kies voor een plekje in het onderste deel van de saunacabine

Wist je dat het in een sauna gemiddeld 90 graden is? Jouw lichaam moet echter nog wennen aan de hitte. Bouw het bezoek rustig op en ga in een sauna zitten waarin het niet te heet is. Een cabine bestaat vaak uit een bovengedeelte waarin het gemiddeld 100 graden is en een gedeelte onderin met een temperatuur van rond de 50 graden. Een groot verschil qua hitte. Heb je weinig ervaring met de sauna? Ga dan onderin zitten om te voorkomen dat je oververhit raakt.

Zit niet te lang in de sauna

Of je nu voor de eerste keer in de sauna komt of al ervaren bent: het is altijd belangrijk om op jouw lichaam te letten.  Vanwege de hitte is het bijvoorbeeld niet verstandig om heel lang in de sauna te zitten. 15 minuten is doorgaans het maximum. De meeste cabines hebben een zandloper die je goed in de gaten moet houden. Heb je het ontzettend warm? Verlaat de cabine dan snel om af te koelen.

Koel na het saunabezoek goed af

Door goed op jouw lichaam te letten geniet je volop van deze ontspannen dag. Zo is het belangrijk om na een saunabezoek goed af te koelen. We schreven al eerder dat 15 minuten doorbrengen in een cabine meer dan voldoende is. Jouw lichaam is dan waarschijnlijk al 1.5 graad opgewarmd. Deze extra warmte raak je kwijt door een koude douche of een dompelbad. Daardoor stop je met zweten en komt jouw lichaam tot rust.

Laat jouw lichaam tot rust komen en ontspan

Laat jouw lichaam na een douche of dompelbad ongeveer 30 minuten tot rust komen. Het is niet verstandig om meteen weer in een warme sauna te gaan zitten. Geniet in plaats daarvan van de rust en ontspanning in jouw fijne badjas. En kijk eens om je heen. Waarschijnlijk zie je overal blije en ontspannen gezichten. We wensen je alvast heel veel plezier tijdens jouw eerste saunabezoek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *