Glutenvrij eten wordt met deze tips een eitje!

Glutenvrij eten wordt met deze tips een eitje!

Tegenwoordig is glutenvrij eten iets wat veel mensen kennen, waardoor het assortiment aan glutenvrije producten de afgelopen jaren ook gelukkig sterk is gegroeid. Van glutenvrij meel waarmee je zelf de lekkerste dingen kan bakken tot heerlijke glutenvrij biertjes voor een avondje borrelen. Maar wat is glutenvrij eten nou precies? En wat zijn handige tips om het allemaal wat makkelijker te maken?

Wat is een glutenvrij dieet?

Zoals de naam al verklapt, is een glutenvrij dieet een dieet zonder gluten. Dit zijn eiwitten die in graansoorten zitten zoals rogge, tarwe, gerst, haver en kamut en dus natuurlijk ook in de producten die daarvan worden gemaakt zoals brood en bier, maar ook soms in vleeswaren en sauzen. Dit dieet is vaak nodig vanwege coeliakie, een auto-immuunziekte waarbij mensen geen gluten verdragen, of glutenintolerantie waarbij mensen gluten niet goed kunnen opnemen en klachten als hoofdpijn en misselijkheid kunnen krijgen.

De voor- en nadelen van een glutenvrij dieet

Al eten meer en meer mensen vaker glutenvrij, zijn er voor ‘gezonde’ mensen niet echt voordelen bekend van een glutenvrij dieet. Voor mensen met een coeliakie en glutenintolerantie betekent dit natuurlijk een verlichting van klachten. Ook voor mensen met het prikkelbare darmsyndroom kan glutenvrij eten tot minder darmklachten leiden.

Een nadeel, zoals bij vele andere diëten, is dat je niet alles kan eten en dat wanneer je coeliakie hebt bijzonder alert moet zijn op gluten. Doordat je geen gewoon brood kan eten is ook jodium een extra puntje waar je op moet letten. Brood in Nederland is namelijk de belangrijkste bron van jodium. Gelukkig is tegenwoordig het meeste glutenvrij brood verrijkt met jodium.  En voor wie niet van brood houdt, kan jodium uit producten als zeevis, zeegroenten en schaal- en schelpdieren halen.

Gebakken zitten met deze glutenvrij eten tips!

Om het allemaal iets makkelijker te maken hebben we hieronder vier tips voor glutenvrij eten.

Zo puur mogelijk

Ook als je geen last hebt van gluten is zoveel mogelijk zelf alles maken een goede tip. Zo weet je precies welke ingrediënten in een gerecht zitten, want bewerkte sauzen en voorverpakte mixen bevatten namelijk ook gluten. Online staan de lekkerste recepten waarmee je lekker aan de slag kan gaan.

Glutenvrije alternatieven

Deze ligt er natuurlijk een beetje dik bovenop, maar er zijn tegenwoordig genoeg alternatieven voor verschillenden producten. Zo hoef je nooit meer pizza, pasta, brood en bier te missen!

Plannen

Om ook bij weinig tijd een glutenvrije maaltijd binnen handbereik te hebben is het handig om vooruit te koken. Kook bijvoorbeeld een grotere portie waarvan je twee dagen kan eten of meal prep voor de hele week.

Be prepared

Wie heeft er door de dag of onderweg niet eens zin in een lekker tussendoortje. Veel tussendoortjes die je kan halen bevatten gluten, waardoor het belangrijk is om zelf lekkere glutenvrije koekjes of een ander tussendoortje bij je te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *